O combinație de succes se obține atunci când vinul evidențiază un aspect al mâncării, iar mâncarea subliniază o calitate a vinului.
Gusturile opuse se atrag: un vin dulce spre exemplu poate echilibra o mâncare acidă, acră, ori sărată.
Primăvara, vara și toamna se beau vinuri mai ușoare, albe și roze.
Iarna se beau vinuri mai vechi, mai corpolente, de regulă roșii.
La antreuri se pot servi vinuri albe, seci, ușoare, tinere.
La supe, ciorbe, borșuri nu se recomandă consumul de vin.
Vinurile spumante brute sau seci, albe și roze, se servesc la începutul mesei, odată cu aperitivele.
La cafea se servesc vinuri vechi distilate-coniac.
Vinurile spumante albe și roze, demidulci sau dulci se servesc de obicei la desert, la finalul mesei.
Combinăm gusturile:
-Carnea de vită și porc se asociaza cu vinurile roșii seci de genul Feteasca Neagră, Shiraz, Rară neagră, Malbec, Pinot noir, Cabernet Sauvignon.
-Carnea de pui se asociază de obicei cu vinuri albe seci sau demiseci de genul: Viorica, Riesling.
-Peștele și fructele de mare sunt însoțite de vinuri albe seci: Chardonnay, Riesling, Feteasca Regală, Pinot Grigio, Traminer, Sauvignon Blanc, Fetească Albă.
-Tocănița cu mămăligă se combină cu vinurile seci, roșii: Fetească Neagră, Shiraz.
-Plăcintele: roșu sec- Fetească Neagră.
-Lasagnia: vin roșu sec- Rară Neagră.
-Spaghete bologneze: roșu sec- Fetească Neagră sau Cabernet Sauvignon.
-Paste: alb sec- Sauvignon Blanc, Fetească Albă.
-Pizza: roșu sec- Feteasca Neagra.
-Deserturile se asociază de regulă cu vinurile dulci albe sau roze: Riesling, Chardonnay, Tămâioasa.
-Brânzeturile se servesc de regulă cu un vin bun. În general se merge pe vinurile albe seci, dar și dulci (Riesling, Chardonnay, Viorica). Vinul roșu (Pinot Noir, Sauvignon, Cabernet, Merlot, Shiraz) poate fi servit mai ales cu brânzeturile tari, aromate, bine maturate.