Coş
Close
Coșul dvs. este gol
Icon
Catalog
Close
Icon
Meniu
Close

Principal Articole Tequila: istorie, tradiție și cum să o bei ca un adevărat cunoscător?

Tequila: istorie, tradiție și cum să o bei ca un adevărat cunoscător?

06.05.2025

Ai întâlnit-o adesea la petreceri sau în filmele americane ori mexicane, mereu în tandem cu un fir de sare, lime sau lămâie. În ciuda transparenței acestei băuturi, tequila nu e doar despre shoturi repezi la bar și chipuri încrețite. Atunci, ce ascunde licoarea? Hai să descoperim aici originile acestei băuturi incolore și cu parfum distinct, și să aflăm ce bucate îi țin companie, dar și cum s-o bei fără a ridica din sprânceană.

Originea pur mexicană

Tequila

Există surse care susțin că o variațiune a tequilei actuale era consumată încă în anul 150 î. e. n. de civilizația aztecă. Tot acest lucru explică denumirea băuturii, care vine de la localitatea Santiago de Tequila, un oraș și municipiu mexican situat în statul Jalisco. Produsă exclusiv în Mexic din agave albastre, care de mulți sunt considerați drept o specie a cactușilor, când, de fapt, sunt rudele îndepărtate ale crinilor. Gustul băuturii este întru-totul datorat miezului plantei, care odată cop este zdrobit de localnici, fermentat, distilat și maturat. Dincolo de proveniența regională, tequila este atât de îndrăgită, încât este sărbătorită la nivel internațional pe 24 iulie.

Cele 4 tipuri de tequila

În ciuda percepției și denumirii unice, Tequila are variațiuni care depind de gust și textură, și care s-au format datorită maturării. Astfel, deosebim 4 categorii mari ai acestei băuturi:

  • Blanco (sau Silver) – cea mai precoce dintre băuturi, cu gust proaspăt intens de agavă și note vegetale;
  • Reposado – a stat la maturat între 2 și 12 luni în butoi de stejar. Posedă arome mai moi, ușor vanilate;
  • Añejo – între 1 și 3 ani de odihnă în butoi de stejar. Se deosebește prin gust catifelat, cu nuanțe de caramel și condimente;
  • Extra Añejo – maturare de peste 3 ani și cea mai complexă formă a băuturii, cu structură de coniac sau chiar de rom vechi.

Ce pui în farfurie când ai tequila în pahar?

Ce pui în farfurie când ai tequila în pahar?

Dincolo de percepția că tequila merge doar cu sare, lime sau lămâine, combinațiile alimentare aici sunt mult mai sofisticate. La fel, băutura respectivă nu e doar pentru shuturi la bar, ci merge bine și la masă tradițională. Deci, ce tip de tequila găsești la alcomarket, care să se potrivească perfect cu ce ai în farfurie?

Blanco:

  • TEQUILA AGAVITA BLANCO – se deosebește prin gustul proaspăt și cele peste 51? suc de agave albastre Weber. Cu – 19% reducere, Agavita se combină perfect cu peștele, fructe de mare, ciocolata neagră, grapefruitul și chiar steak de vită la grătar;
  • TEQUILA CAZCABEL BLANCO – produs[ exclusiv din agave albastre, în proporție de 100% și cu o vârstă de 7 ani, poate fi combinată în cocktailuri sau consumată curat, cu guacamole, sushi sau preparate din carne de pui.

Reposado:

  • TEQUILA CAZCABEL REPOSADO - dublu distilată, maturată până la 11 luni în butoaie de stejar american, cu arome echilibrate de agave uscată, vanilie, stejar prăjit și un finish lung, condimentat, cu note subtile de jalapeno. Acompaniază bine cu pui la grătar sau costiță de porc;
  • TEQUILA JOSE CUERVO REPOSADO TRADITIONAL - învechită în butoaie de stejar de la 2 luni la un an, fapt datorită căruia a căpătat moliciune, culoare pai deschisă și o aromă plăcută. Se armonizează cu mâncarea mexicană picantă, gen tacos sau orice garne la grătar.

Anejo:

  • TEQUILA CAZCABEL ANEJO - rafinată, maturată 14 luni în butoaie de whiskey Tennessee, ce îmbină notele tradiționale de agavă cu aromele bogate și calde ale stejarului american. Se potrivește cu brânzeturi maturate, carne roșie coaptă sau gătită tot la grătar ori cu deserturi din ciocolată neagră.

Cocktail recomandat: Old Fashioned cu Tequila Añejo

O reinterpretare sofisticată este combinația dintre Tequila Añejo, bitter, sirop simplu și coajă de portocală.

Iar dacă preferi combinațiile ceva mai delicate, poți merge ușor pe 2 idei de cocktailuri care îmbină vibeul mexican cu savoarea italiană.

Idee de cocktail: Aperol Tequila Spritz

Tequila Blanco, Aperol, prosecco și apă mineral – combinația răcoritoare și ușor amară. 

Idee de cocktail: Tequila Royale

Tequila Blanco, lichior de portocale și spumant brut – mixul de gust și aroma pentru o petrecere rafinată.  

Precum ți-ai dat bine seama, tequila nu mai e doar băutura serilor gălăgioase de la bar, ci și  expresie tradiției mexicane, cultivate de secole. Alege gustul tequilei care ți se potrivește din cele circa 20 de opțiuni pe alcomarket.md și savurează-le la temperatură camerei, în compania oamenilor potriviți.

Icon

Ai 18 ani?

Accesezi o pagina în care se conțin informații disponibile pentru persoanele cuprinse cu vârsta (18+)

Da Nu

Vezi produsele din coș